Green tour oktatási anyag- Zöldturizmus projekt

                     eu-logo_magyar

2016-1-HU01-KA202-022999

Blended-learning képzés a Zöld turizmusról – Egy Innovatív útvonal desztinációfejlesztéshez

A tervezett GREEN TOUR projekt keretein belül Magyarországon is elérhetővé válna az a B-learning oktatási anyag, melyet az Európai Unió finanszírozásából, az Élethosszig tartó tanulás program keretén belül került kifejlesztésre 2010-ben, Portugáliában. A tervezett oktatási anyag az eredeti “NATUR” projekt alapján készül el,  melynek célja a készségek és kompetenciák fejlesztése a zöld turizmus területén. A meglévő anyag kiegészítésre kerül az új konzorcium országainak sajátosságaival, környezeti és gazdasági irányvonalaival. Az oktatási anyag létrehozásával a projekt egy kiváló motivációs eszköz a turizmusban dolgozók számára, továbbá növeli azon egyének számát, akiknek a helyi turizmus biztosítja a megélhetését. Növeli a környezettudatosságot a turizmus által érdekelt feleknél és a helyi közösségeknél, illetve a zöld területek védelmét, fenntartását célzó turizmusfejlesztési stratégiák kialakítására ösztönzi őket. Ilyen módon növelhető az Európai Unió országaiban a zöld turizmus szektor.

A Projekt előtt Alapítványunk egy széles körű felmérést végzett, amelynek keretében 30 Oktatási intézménnyel és 3000 Turisztikai szakmai képviselővel vette fel a kapcsolatot. A felmérés célja az volt, hogy első kézből nyerjünk releváns és naprakész információt a turizmus szektorral kapcsolatban és felmérjük a tervezett projekt szükségességét. Az oktatási intézmények által kitöltött kérdőív ITT található.

A projekt célcsoportja:

 • Turisztikai vállalkozók, jövőbeni vállalkozók, akik fejleszteni szeretnék üzleti tudásukat;
 • Fiatalok, akik érdeklődnek a fenntarthatóság és a turizmus zöldebbé tétele iránt, illetve kiegészítenék már megszerzett turisztikai végzettségüket,
 • Helyi fejlesztések támogatói, önkormányzati dolgozók,
 • Egyéb érintettek/szereplők, akik munkájuk során bármilyen módon kapcsolódnak a turisztikai szektor stratégiáinak meghatározásához és akik szeretnék fejleszteni tudásukat a zöld turizmus területén.

A képzés moduljai:

 1. Zöld turizmus bemutatása – mit jelent a zöld- és ökoturizmus, mik az előnyei a vállalkozások, turisták és a helyi közösség szemszögéből
 2. Fenntarthatóság és a főbb etikai szabályok, kérdések a zöld turizmus területén
 3. Hatékony propaganda a Zöld turizmusban – nyelvismeret, hatékony kommunikációs technikák, IT eszközök az ütősebb marketing érdekében
 4. Zöld turizmus menedzsment – hogyan működtessünk egy ökoturisztikai vállalkozást
 5. Turizmus fogyatékkal élők számára – Turisztikai termékek kialakítása fogyatékkal élők számára
 6. Hálózatépítés
 7. Biztonság és minőség a zöld turizmusban
 8. Tematikus útvonal kialakítása – a modul hangsúlyozza az együttműködés fontosságát a helyi zöldturisztikai látnivalók üzemeltetői, vállalkozások, önkormányzatok, szálláshelyek és  helyi kézműves termelők között

A projekt átfogó céljai:

 • Fejleszteni egy oktatási anyagot, mely elősegíti a résztvevők készségei és kompetenciái növelését a zöld turizmus területén.
 • Új lehetőségeket biztosítani a vidéki területeken élők számára, növelni a foglalkoztatottságot, fejleszteni a helyi vállalkozásokat, új vállalkozások létrehozását ösztönözni megőrizve a helyi természetet és kultúrát és elősegítve a környezetvédelmet
 • Képzést biztosítani azon fiatalok számára, akik érdeklődnek a fenntarthatóság és a zöld turizmus iránt. Ez a képzés kiváló és aktuális specializáció a turisztikai végzettség/diploma kiegészítéséhez.
 • Elősegíteni a vidéki helyi vállalkozók, gyártók és fejlesztési szervezetek együttműködését és erősíteni részvételüket a helyi stratégiák és szakpolitika kialakításában.
 • Minimalizálni a szűkösen rendelkezésre álló és a nem megújuló energia forrásokat ez által is csökkentve a turizmus negatív hatását különös tekintettel a víz- és energiafelhasználás területén.
 • Felhívni a figyelmet az új típusú informatikai marketing eszközök használatának fontosságára (weboldal, mobilalkalmazás, elektronikus hírlevél, QR kód) a zöld- és ökoturizmus területén.
 • Elősegíteni az együttműködést a helyi zöld turizmusban dolgozó szervezetek, látnivalók, szálláshelyek, önkormányzatok, vállalkozók, Nemzeti Parkok között.
 • Tanítani a fogyatékkal élők bevonását a turizmusba, ökoturisztikai programok, csomagok kialakítása süket, vak és mozgássérült látogatók számára.
 • Elmaradott térségek fejlesztése, foglalkoztatottság növelése

A projekt konkrét céljai:

 • Elkészíteni a Kompetenciaértékelő Eszközt mely egy olyan kérdésekből és feladatokból álló komplex szintfelmérő, ami méri a résztvevők tudását
 • Három tematikus utat létrehozni, melyek egyenként minimum 3 ökoturisztikai látványosságot tartalmaznak (Nemzeti Park, ökofarm, helyi kézműves termelők, arborétumok…)
 • Hangsúlyozni az új informatikai eszközök marketing szerepét, hogy minél szélesebb körben elérhetőek legyenek a célcsoport tagjai
 • Fejleszteni az Ökoturizmus oktatást az EU-ban. A zöld turizmus egy nagyon fontos szegmense a turizmusnak, a partnerországoknak szükségük van egy komplex tananyagra, hogy a növeljék a tudatosságot és az ökoturizmus iránti fogékonyságot, tudást, valamint elősegítsék a vállalkozóvá válást. Magyarországon jelenleg nincs elérhető oktatási intézmény által biztosított komplex képzést a zöld turizmus területén.
 • Olyan képzési anyag létrehozása, melyben hangsúlyos szerepet kap a gyakorlati oktatás és nem csak az elméleti képzés.

A projekt céljainak illetve a konkrét piaci igények meghatározása során felhasznált irodalom:

A GREEN TOUR 2016-2018 között futó projekt  a Magyar Nemzeti Iroda támogatásával megvalósuló ERASMUS+ KA2 Stratégiai partnerségi projekt

A projekt az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg.
A weboldal kizárólag a szerző álláspontját tükrözi, és a Bizottság nem vonható felelősségre az oldalon található információk bárminemű felhasználásáért.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük