Lakásfelújítással és építéssel kapcsolatos demonstrációs központ-Hatvan

KEOP-6.2.0/A-2008-0023

A projekt  – Lakásfelújítással és építéssel kapcsolatos fenntartható megoldásokat népszerűsítő demonstrációs központ Hatvanban. Bemutatóterem fenntartható építési és felújítási megoldásokkal
az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt során a már meglévő környezetvédelmi központ lett felújítva, kibővítve. A fenti célra elkülönített 2 épületben bemutatóterem és szabadtéri kiállítás lett kialakítva, majd berendezve fenntartható építési és felújítási megoldásokkal, eszközökkel, gépekkel, anyagokkal, új technológiai megoldások bemutatásával. Ezzel népszerűsítve a fenntartható fejlődést biztosító alternatívák használatát, elősegítve a lakosság szemléletváltását a régióban.

A mintaprojekt az alábbi tevékenységekkel valósult meg:
1. A meglévő épületrész felújítása, fűtéssel ellátása és berendezése a fenntartható építési és felújítási megoldásokkal.
2. Beltéri bemutató terem és a szabadtéri kiállítás berendezése, eszközök, gépek, új, környezet-konform technológiák, építőanyagok, anyagminták, épületgépészeti módszerek beszerzése, beállítása, működés közbeni felhasználásának bemutatása.
3. Szaktanácsadás- beszerzésre, felhasználásra, független minősítési rendszerek megismertetésére, valamint jogi tanácsadás biztosítása, melyet a lakosság körében igényekről, problémákról végzett felmérésre épülő kommunikációs tevékenységet egészít ki.

A tevékenységek az alábbi részcélok megvalósulását segítik elő:
1. A termékek, technológiák és gépek működés közben történő bemutatása,
2. A bemutatott eszközök hatékonyságának hangsúlyozása felhasználásuk kipróblása
3. Tájékoztató anyagok minél szélesebb körben való terjesztése
4. Rendezvények szervezése a fenntarthatóság követelményeinek megfelelő termékek iránti kereslet növelése érdekében rendezvények , előadások bemutatók szervezése
5. A termékek független minősítési rendszereinek ismertetése
6. hatékony visszacsatolás révén a környezetkímélő termékek kínálatának, és felhasználásának fejlődése


Célunk, hogy a felhasználók minél szélesebb körben  alkalmazzák az anyagtakarékosság, a hulladék megelőzés szempontjait a mindennapok során; a szelektív hulladékgyűjtés iránti igény növekedjen, az energiatakarékosság, a klímatudatosság érvényesüljön a megújuló erőforrások nagyobb arányú felhasználása során, a kistérségi közösségek szerepvállalása erősödjön a fenntarthatóság érdekében.

 

Célcsoportunk: Hatvan és vonzáskörzetének, Heves megyének és az Észak-Magyarországi régiónak a lakossága.

1., 2. Gyerekek és Fiatalok: megcélozzuk a vonzáskörzet iskoláit, óvodáit. A bemutatópark játékos bemutató résszel való kiegészítését tervezzük, a játszva tanulás lehetőségének megteremtésére a csoportos és egyéni látogatók részére. 3. Családok, háztartások vezetői – a gyerekeken és fiatalokon keresztül, valamint az eszközök bérbe adásával , az anyagok bemutatásával kívánjuk elérni őket. 4. Vállalati-, szervezeti-, intézményi-, 5. Politikai döntéshozók, 6. Oktatási szakemberek, pedagógusok, 7. Kommunikációs szakemberek.

 

Hosszú távú eredmények, célok, amit el kívánunk érni:
A piacok ösztönzése több környezetbarát termék forgalmazására, és a termékek környezeti szempontból megfelelőbb használatára, fenntarthatóbb fogyasztás és termelés ösztönzése, természeti erőforrások megőrzése és azokkal való gazdálkodás. Ökohatékony építkezést, anyagfelhasználást, viselkedésváltozást vár el a központ. Az életminőség javulásának elősegítése kiemelt célunk. A fenntarthatóság gondolatát hazánkban is minél szélesebb körbe szeretnénk átültetni.

 

Közreműködő szervezet:

 

 

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. D épület

 

Kedvezményezett:

EuroHungaricum Közhasznú Alapítvány   

Iroda: 1012 Bp. Lovas u. 31/B

Tel.: (1) 422 0554, Fax: (1) 422 0555

E-mail: eurohungaricum@t-online.hu

www.eurohungaricum.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük