Egészségfejlesztő programsorozat – Hatvan

Sikeresen lezárult a HATVANI KISTÉRSÉG 2013. SZEPTEMBER ÉS 2014. AUGUSZTUSA KÖZÖTT TARTÓ EGÉSZGÉFEJELSZTŐ PROGRAMSOROZATA.

AZ ECOCENTER ALAPÍTVÁNY összesen 9 999 000 Ft támogatási összegből, 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMSOROZATOT valósított meg A HATVANI KISTÉRSÉG 40 ÉV FÖLÖTTI DOHÁNYOS LAKOSAI RÉSZÉRE, melynek kiemelt célja a dohányzásról való leszokás ösztönzése, dohányzás megelőzés valamint a stressz kezelése volt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

AZ ECOCENTER ALAPÍTVÁNY, az Európai Uniós finanszírozású TÁMOP-6.1.2-11/1 pályázati konstrukción belül 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között Egészségfejlesztő programsorozatot valósított meg a hatvani kistérség 40 év fölötti dohányos lakosai részére. 2013-ban a program indításaként egészségügyi állapotfelmérésen alapuló kistérségi Egészségterv jött létre, melyben szakértők felvázolták a hatvani kistérség egészségügyi problématérképét, a követendő stratégiát, ehhez kapcsolódó cselekvési programot, illetve a visszacsatolási mechanizmus is bemutatásra került. 2013 októberében Egészségnap valósult meg, ami elsősorban azt a célt szolgálta, hogy felhívja a lakosság figyelmét az 1 éves projekt céljaira, illetve megalapozza a további programok irányvonalát.

A projekt során megvalósult klub- és csoportfoglalkozás, ahol a dohányzásról való leszokást tűzték ki célul a résztvevők. A dohányzás káros hatásairól, a stresszről és annak kezeléséről, az egészséges életmódról több aspektusból megközelítve előadássorozatot hallgathattak meg az érdeklődők a szakma neves képviselői tolmácsolásában. Nagy sikerrel zajlott le 2014 májusában az 5 napig tartó Egészséghét, ahol 4 tématerületre koncentrálva valósultak meg a programok: tanácsadás, egészséges táplálkozás a dohányzás után, testmozgás és stressz kezelés. Továbbá 2014 májusában egy héten át látogathatták az érdeklődők a dohányzásról való leszokást ösztönző, illetve dohányzás megelőzést célzó interaktív kiállítást. 2014 júniusában a programsorozat legaktívabb tagjai egy 5 napos Életmódtáborban vehettek részt. A projekt keretében megvalósuló programok során a résztvevők megismerhették a dohányzás káros hatásait, a leszokás pozitív oldalait valamint megtudhatták, hogyan éljék minden napjaikat stressz mentesen. A megszerzett tudás biztosítása érdekében kiadványok készültek a legfontosabb információkkal. A különböző programok lebonyolítása illetve a szakmai anyagok összeállítása szakértők közreműködésével valósult meg.

A programnak köszönhetően a résztvevők több mint 73%-a sikeresen leszokott a dohányzásról, és a lakosság legalább 45%-a beépítette a rendszeres testmozgást és egészséges étkezést a mindennapjaiba. AZ ECOCENTER ALAPÍTVÁNY megalakulásának kezdetétől az egészségtudatos életre való nevelést, a dohányzásról való leszokást tartja fő céljának. Ennek a programnak a megvalósulásával nagy előrelépésre tett szert. Továbbá az Alapítvány fontosnak tartja a kistérség lakosainak az egészségét, ezért a projekt zárása után, a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a dohányzásról való leszokás elősegítésére, az egészséges életmód népszerűsítésére, ezért programok szervezésével szeretné ezt még jobban elősegíteni a kistérség lakosainak.

 

 

 

 

Letölthető kiadványaink:

Kiadvány_Egészségnap

Kiadvány_Egészséghét

Kiadvány_Interaktív kiállítás

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük