ILEAP projekt

Interaktív képzés a Mezőgazdasági termékek és melléktermékek energetikai hasznosítására

 HU/05/B/F/PP-170012

Projekt Bemutatása
A bioenergia termelésmegújuló forrásként való hasznosításával kapcsolatosan számos kutatást és kísérletet végeztek világszerte. A biomassza ipari hasznosítása egy Európa szerte bevált gyakorlattá vált, az EU országok GDP-jének jelentős része származik ebből a szektorból. A mezőgazdasági termékek és melléktermékek energetikai hasznosítása rendkívül fontos a Mezőgazdaság jövőbeni fejlődése szempontjából is. A Mezőgazdasági termelési skála szerkezeti átalakítása az alternatív megoldások felé történő előmozdítás érdekében a regionális termelékenység növelésének egyik legjobb eszköze.

Bár jelenleg is vannak egyetemi oktatáson belül elérhető kurzusok, oktatási modulok, amelyek részben megfelelnek a konkrét elvárásoknak különböző EU-s országokban (pl.: hulladékgazdálkodás, technológia), de mindezidáig nem volt olyan minősített e-learninges képzés és oktatási program, amely különösebb hangsúlyt fektetett volna a mezőgazdasági termékek és melléktermékek energetikai hasznosítására

A projekt fő célja egy olyan minősített e-learning képzés, oktatási program és Útmutatók kifejlesztése volt, amely e-learninges elemeket tartalmazó, lépésről lépésre felépített folyamat, ami a különböző partnerek tapasztalatai alapján került kialakításra azért, hogy szakmai előmenetelükben támogassák a célcsoportot.

A projekt megvalósulását a Leonardo da Vinci Közösség Szakképzési akcióprogramja finanszírozta, a projekt koordinátora a Határok Nélkül Kft volt, a projekt megvalósításában Magyar, Román, Görög és Osztrák partnerek vettek részt.

Cél szektor:

A projekt minden szektort megcéloz, amelyek olyan mezőgazdasági folyamatokhoz köthetőek, amelyek a mezőgazdasági termékek energetikai hasznosításához szükséges nyersanyagot eredményeznek, valamint az nemrég felmerült megújuló energiaforrás piacot és ipart, illetve általánosságban az egész agro-üzleti szektort és tanácsadást.

 

Végső felhasználók

Általánosságban az oktatási intézményekre koncentráltunk a projekt során: Egyetemek, Főiskolák, Szakközépiskolák, szakképző intézetek és szervezetek, vagy egyéb oktatási szervek. Korábban elérhető volt hasonló hulladékgazdálkodással kapcsolatos képzés Magyarországon, (pl.: Szent István Egyetemen), de ilyen összefüggő anyag a témában az energetikai hasznosításról még nem született.

ILEAP-e-learning platform fejlesztése
The ILEAP e-learning platform azok számára nyújt képzési anyagot, akik mezőgazdasági termékek és melléktermékek energetikai hasznosításában szeretnének releváns tudást és képesítést szerezni. A tananyag és a felület egy nemzetközi konzorcium közös munkájának eredménye, mely a Leonardo da Vinci program keretén belül alakult. A projekt során összegyűjtött tudás Magyarország, Görögország, Ausztria és Románia együttműködésével született meg.

Célcsoportok
Alapfokon olyan gazdálkodóknak szól a tananyag, akik nyitottak földjeik alternatív, energiatermelés-célú felhasználására, az ehhez szükséges ismeretekkel azonban még nem rendelkeznek.

Felsőfokon olyan mezőgazdasági, energetikai, környezetvédelmi szakemberek és hallgatók kaphatnak használható tudást, akik intenzívebben szeretnének megismerkedni mezőgazdasági energiatermelés szakterületével.

Elvárások:A) Alap szint: azok számára, akik szakközépiskolai végzettséggel rendelkeznek, és közvetlenül vagy közvetetten a mezőgazdasági termékek energetikai hasznosításával foglalkoznak.
B) Haladó szint: egyrészt azok számára, akik mezőgazdasági területen szereztek BsC diplomát vagy ezzel egyenértékű képesítést vagy több évet töltöttek már a mezőgazdasági és energetikai szektorban.

 

A kurzus felépítése:

Mindkét kurzus 4 modulból épül fel:

  1. Mezőgazdasági ismeretek
  2. Műszaki ismeretek
  3. Menedzsment készségek
  4. Pénzügyi és jogi ismeretek

 

A kurzus:

Minden modul 3-7 tárgyból épül fel. Az egyes tárgyakból való felkészülésre 4 hét (alapszint) illetve 2 hét (emelt szint) áll rendelkezésre. Minden modul utolsó témája után 2 hét szünet áll a tanulók rendelkezésére, hogy felkészüljenek a modul vizsgára. A kurzusok közepén (a második modul utolsó témája és a modulzáró vizsga előtt) illetve a záróvizsga előtt 4 hét hosszú szünetek van. A modulok segítségével a diákok naprakész és átfogó tudást szerezhetnek a mezőgazdasági termékek és melléktermékek energetikai hasznosításával kapcsolatban – a műszaki, logisztikai tudástól kezdve a mezőgazdasági termelésen keresztül a pénzügyi és jogi témákig bezárólag. Minden modulzáró vizsga után 1 hét van a pótvizsgára, kivéve a záróvizsgánál, ahol 2 hét áll azok rendelkezésre, akiknek nem sikerült a záróvizsga.

 

A projekttel és annak eredményeivel kapcsolatos további információért kérjük, keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Tel.: +361 467 0356

E-mail: eupalyazat@t-online.hu