HERE4you projekt

HERE4you – A vidéki európai vendéglátóipari alkalmazottak hibrid készségeinek fejlesztése

ERASMUS+ KA2 EGYÜTTMŰKÖDÉSI PARTNERSÉGEK

Projektazonosító: KA220-VET-6FA22C7A

Projekt időtartama: 2022-05-03 – 2024-05-03 (24 hónap)

Teljes támogatás: 238 180 EUR

Partnerek

Restaurants Association of Ireland Ltd – Írország
EcoCenter Alapítvány – Magyarország
ATERMON B.V. – Hollandia
ASSERTED KNOWLEDGE OMORRYTHMOS ETAIREIA – Görögország
ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN – Belgium

Koncepció


Háttér / kontextus

A COVID-19 világjárvány miatt az EU turizmusa 61%-kal esett vissza (Eurostat, 2021), ami hatással volt a vendéglátóiparra. Ez a visszaesés inkább a vidéki szálláshelyeket érintette, mivel már korábban is kihívásokkal kellett szembenézniük a képzéshez való korlátozott hozzáférés miatt.
Az egyensúly mielőbbi helyreállítása érdekében lépéseket kell tenni a turisták vonzásához az európai vidéki területekre. Ennek elérése érdekében a vendéglátó szálláshelyek tulajdonosainak és alkalmazottainak el kell sajátítaniuk azokat az alapvető készségeket, amelyekkel növelhetik a vendégek elégedettségét, és egyedi élményeket kínálhatnak a turistáknak. Mivel Európában az elmúlt években a környezettudatosság növelése lett a fő hangsúly, és az utazók több választási lehetőséget követelnek az ökoturisztikai lehetőségek tekintetében (https://bit.ly/3FCmzE2), a turisták vonzásának nagyon hatékony módja a környezet védelme mellett az lenne, ha alternatív, környezetbarát tevékenységeket szerveznének a szállásegység közelében.

Igények / Probléma

Az elmúlt években a vendéglátóipar visszaeséseken ment keresztül, mivel időnként terrortámadások, pénzügyi válságok és legutóbb a világjárvány nyomai sújtották (Kett, 2020). Mivel az ágazat nagyon fontos pillére “Az európai jólét”, ennek érdekében kulcsfontosságú, hogy kitartására összpontosítsunk, és folyamatosan fejlődjünk. A gyors fellendülés és a hosszú távú fenntarthatóság elérése érdekében a hangsúlyt az ágazat digitalizálására kell helyezni.
A vendéglátásban dolgozóknak, különösen a vidéki területeken, kulcsrakész megközelítésre van szükségük ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a nagyobb szállásegységekkel és vonzzák a turizmust, és ez csak speciális high-tech ismeretek megszerzésével érhető el. Így lehetőségük lesz online jelenlétet kialakítani, üzletüket népszerűsíteni és egyedi vendégélményt kínálni vendégeiknek.

Projektötlet / megoldás

A HERE4you kihasználja a technológia erejét, hogy szórakoztató és interaktív képzési élményt hozzon létre a vidéki vendéglátóiparban dolgozó szakemberek számára. Ezen a képzésen keresztül fejlesztik angol nyelvű kommunikációs képességeiket, fejlesztik szolgáltatási készségeiket, valamint digitális készségeket sajátítanak el a szállásszolgáltatás és az ökotevékenység összekapcsolásához. A fentiek mindegyike távoli szimulációs tréningen keresztül valósul meg.
Ez a képzés alapvető készségekkel ruházza fel őket, és versenyképesebb állapotba helyezi őket a globális vendéglátó-ipari piacon. Az egyének világszerte a vidéki úti célokat választják, amikor nyaralásukról van szó, mivel elsőrangú szolgáltatásokat kapnak, és új környezetbarát tevékenységeket fedeznek fel.

Projekt céljai

A vidéki turizmust érintette a járvány, és a vidéki körzetekben működő vendéglátó egységek tulajdonosainak új technológiákat kell használniuk szolgáltatásaik javítása és online jelenlét kialakítása érdekében. A projekt arra tanítja a szállodatulajdonosokat és alkalmazottakat, hogyan fejleszthetik angol nyelvű kommunikációs és szolgáltatási készségeiket távoktatással és szerepjátékokkal, valamint arra is felkészítik őket, hogyan készítsenek online térképet a létesítményeik közelében fellelhető környezetbarát tevékenységekről. Az angol nyelv és a szolgáltatási ismeretek a legfontosabb készségek, amelyek szükségesek a különböző pozíciókban dolgozó vendéglátók számára, mivel megkönnyítik a kommunikációt a látogatókkal és elősegítik a vendégek elégedettségét. Ezeknek a digitális írástudással való kombinálása növelheti a szakmai hozzáértést, és számos lehetőséget teremthet a lakásbővítésre. A szimulációs képzés, amelyet az amerikai vendéglátóiparban már évtizedek óta gyakorlatban alkalmaznak (Edelheim, 2007), hasznosnak bizonyult, mivel segít a tanulóknak leküzdeni a félelmet, önbizalmat szerezni, és elsajátítani a tudást azáltal, hogy elvont fogalmakat alkalmaz az aktív gyakorlatban. Végül, ha komplett megoldást kínálunk a látogatóknak, a szállást szórakoztató és környezetbarát szabadidős tevékenységekkel kombináljuk, ez növeli a vendégek vonzásának esélyét, miközben zöld lábnyomot hagy maga után, és fellendíti a helyi gazdaságot.

Projekt célcsoportjai

  • Közvetlen: vidéken dolgozó szálláshely-tulajdonosok és vendéglátó-ipari szakemberek
  • Közvetett: az alternatív nyaralás és ökoturizmus iránt érdeklődő lakosság, helyi vállalkozók

Referenciák
Edelheim, Johan és Daisuke, Ueda. (2007). A szimulációk hatékony alkalmazása a vendéglátás-menedzsment oktatásban – Esettanulmány. Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education. 6. 10.3794/johlste.61.104.      

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az itt megjelent írás csak az író nézeteit tükrözik, a Bizottság nem tehető felelőssé az itt megjelent információ bármi nemű felhasználásáért.