Tatai kistérség

Komposztálási kultúra bevezetése Tatán és Környékén

Keop-6.2.0/A/09-2010-0021

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.   

Közreműködő szervezet:

Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság

1134 Budapest, Váci út 45, D épület

Kedvezményezett: Határok Nélkül Kft

www.hataroknelkul.hu

A projekt célja:

 • 700 db komposztáló láda kiosztása Tatán, Dunaszentmiklóson, Vértestolnán, Dunaalmáson, Szomod, és Baj településeken.
 • Célunk, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladékmennyisége, valamint a vidéki életformának megfelelően a természetbe kerüljön vissza ez a fajta hulladék komposzt formájában.
 • Hosszútávú célunk: az anyagtakarékosságra, energiatakarékosságra való nevelés.

Tevékenységünk az alábbi részcélok megvalósulását segítik:

 • Programunk során a vidéki környezettudatos életforma gyakorlati kérdéseire szeretnénk rávilágítani, szem előtt tartva a környezet és e települések lakosságának harmonikus viszonyát.
 • A komposztáló ládák felhasználói és e háztartások új életmódja csökkenti a környezetterhelésüket.
 • Programunk a térségen belüli közösségi élet felpezsdítését és erősítését is szolgálja a fenntarthatóság érdekében, valamint egy környezettudatosabb életforma kialakításának szerves része.
 • Kommunikációs kampányunk során szeretnénk kitérni a komposztálás módjára, környezeti hatásaira, a megújuló erőforrások hatékony felhasználására, a fenntartható életmódra.  

Célcsoportunk a lakosság általában, de konkrétan a családok, gyerekek, fiatalok, háztartások vezetői, akik a komposztálót használják, és előnyeit élvezik.

Másodlagos célcsoportunk a vállalatok, intézmények vezetői, pedagógusok, politikusok, akik mint lakosok közvetlen használói lesznek a komposztálónak, de emellett, mint a társadalom vezetői fontos szerepük és felelősségük van a tájékoztatásban és pozitív példamutatásban.

 A projekt gyakorlati megvalósítása:

A komposztláda átvételekor a tulajdonos a helyi lakcímének igazolását követően, írásos nyilatkozatot tesz, hogy ezentúl a zöld hulladékot a kapott komposztládában gyűjti, a komposztládát rendeltetésszerűen használja minimum 3 évig, engedélyezi számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést és az általunk adott adatlapot folyamatosan vezeti, évi rendszerességgel visszaküldi nekünk. A megállapodás megszegése szankciót von maga után, mely a komposztláda visszavételét eredményezi. A visszavett ládák aztán új helyszínre kerülnek. Az adatlap havi bontásban tartalmazza a komposztálóba kerülő hulladék jellegét és mennyiségét.
Projektünktől várt eredmény

 •  hogy a települések kommunális hulladék mennyisége csökkenjen.
 • A komposzt felhasználásával a kertek talajminősége természetes úton javuljon. A lakosok környezettudatos gondolkodása fejlődjön, és ezáltal nyitottá váljanak az esetlegesen többletmunkát és odafigyelést igénylő környezetbarát életmódhoz. 

A projekt során a következő nehézségekkel és megoldási lehetőségekkel számolunk:

 • Adatlap visszaküldésének elmaradása.

Megoldás: Helyi postahivatalokon, önkormányzatoknál gyűjtő láda kihelyezése, ide személyesen is bedobhatják a kitöltött adatlapot.

 • A komposztládák nem rendeltetésszerű használata.

Megoldás: Tájékoztató füzetek terjesztése, személyre szabott tanácsadás, szúrópróba szerű ellenőrzés,. Szankció: ládák visszavétele.

 • A keletkező komposztot nem mindenki tudja felhasználni. (pl. mert nagyon idős, mozgássérült, nincs nagy területe, stb.).

Megoldás: Együttműködés a szomszédokkal, akik felhasználják, ill. megszervezésre kerülne a helyi gazdák bevonásával a felesleges komposzt elszállítása, mely számukra költségmegtakarítást is eredményezne.

 A lakosság segítése a sikeres komposztálásban

 • Rendezvényünkön előadásokat szervezünk, a település lakosai számára, hogy miért fontos a komposztálás
 • A komposztáló ládák mellé tájékoztató anyagot mellékelünk, egy 25 oldalas kiadványt, mely a helyes komposztáláshoz szükséges gyakorlati tanácsokat tartalmaz, illetve ötleteket a komposzt felhasználásáról.
 • A ládák telepítését, személyre szabott oktatás egészíti ki.
 • A lakosságot szórólapokkal, plakátokkal, újság/TV/rádióhirdetésekkel, rendezvényekkel célozzuk meg.
 • A vállalati és politikai döntéshozók, pedagógusok részére szakmai anyagokat küldünk.
 • Az oktatási intézményekben igény szerint játékokkal teleszőtt előadásokat szervezünk, és rajzpályázatot hirdetünk a témával kapcsolatban.
 • Helyi média aktív részvételét sajtóanyagokkal, sajtótájékoztató szervezésével ösztönözzük.

Állandó telefonos elérhetőséget biztosítunk a felmerülő kérdések és problémák kezelésére.

Rendezvény ideje: 2010 okt. 27.
helye: Tatai Tó partján

bővebb információ: komposztalas@ecocenter.hu

telefon: 06-1-467-0356

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük