Pásztó-dél Kistérség

TEGYÜNK MI IS KÖRNYEZETÜNKÉRT! KOMPOSZTÁLJUNK!

 Lakossági komposztálást népszerűsítő mintaprojekt a Pásztói kistérség déli településein 

KEOP-6.2.0/A/09-2010-0046

A mintaprojekt célja

– Komposztálóládák kiosztása a dél nógrádi településeken élő lakosság részére,
– A zöld hulladék visszakerüljön a természetbe, ezáltal a kommunális hulladék mennyisége csökkenjen, zöld hulladék égetése minimalizálódjon.

A térségben a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése tervben van, az önkormányzatok tervezik ennek bevezetését. Így jó kiindulási pontot jelent projektünk, melyen elindulva, azt kiegészítve el tudják indítani tervezett gyűjtési programjukat.
A Kistérségben keletkező egyéb hulladékok kezelésének lehetőségét az önkormányzatok (hatáskörükben) regionális és országos programok keretében segítik megvalósítani.
Ezen célokhoz járul hozzá programunk, hogy elinduljon a lakosság szemléletformálása, a komposztálás gyakorlatban való megismerése

A kommunális szilárd hulladék kezelés tekintetében a térség legégetőbb problémája az eddigiekben használt lerakók, elhagyott hulladékok és szennyezések felszámolása, rekultivációja. Ezen túlmenően a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Tervben foglaltakkal összhangban a kistérség valamennyi településén át kell térni a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a kijelölt regionális hulladéklerakó- és átrakóhelyekhez való csatlakozással (Salgótarjánhoz vagy Hatvanhoz), szervezett keretek között tovább kell folytatni a kommunális szilárd hulladék begyűjtését és elszállítását. Összességében tehát a környezeti állapot fejlesztése a hulladékgazdálkodást érintően az alapvető feltételek megteremtését, valamint a folyamat hatékonyságának javítását jelenti.

Projektünkkel szeretnénk ezen településeken a komposztálást népszerűsíteni, a komposztálási kultúra kialakításának első lépéseinél segédkezni.
A komposztládát átvevő lakosokat, intézményeket tájékoztató anyagokkal és személyes igényeiknek megfelelő információkkal segítjük, hogy ne csak a láda megszerzése legyen a cél, hanem a komposztálás mindennapi életünkbe történő integrálása.
Akik a ládát átveszik, nyilatkozatot írnak alá, hogy min. 3 éven keresztül rendeltetésszerűen használják és engedélyezik számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést. Az ellenőrzésnél a hangsúlyt a tanácsadásra fektetjük.
Internetes és telefonos elérhetőséget biztosítunk a felmerülő kérdések megválaszolására.

A komposztláda átvételekor a tulajdonos a helyi lakcímének igazolását követően, írásos nyilatkozatot tesz.
A nyilatkozat aláírásával a komposztláda átvevője a következő nyilatkozatot teszi:
Vállalja:
– hogy ezentúl a zöld hulladékot a kapott komposztládában gyűjti,
– a komposztládát rendeltetésszerűen használja minimum 3 évig,
– engedélyezi számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést,
– az általunk kidolgozott adatlapot (mely tartalmazza a komposztálóba kerülő hulladék jellegét és mennyiségét) folyamatosan vezeti, évi rendszerességgel visszaküldi nekünk,
– mintaprojekt kommunikációs hatékonyságának mérésében aktívan részt vesz, a mintaprojektet megelőzően írásos kérdőív kitöltésével, utána pedig a telefonos megkeresés útján.
A megállapodás megszegése szankciót von maga után, mely a komposztláda visszavételét eredményezi. A visszavett ládák aztán új helyszínre kerülnek.

 

A komposztládát átvevő lakosokat, intézményeket tájékoztató anyagokkal és személyes igényeiknek megfelelő információkkal segítjük, hogy ne csak a láda megszerzése legyen a cél, hanem a komposztálás mindennapi életünkbe történő integrálása.
Internetes és telefonos elérhetőséget biztosítunk a felmerülő kérdések megválaszolására.

A komposztálás előnyei

• A hulladék rövid úton a saját komposzthallomra juttatható, és a kész komposztot sem kell messzire vinnünk.
• Nincs szükség drága berendezésekre – legtöbbször a már meglévő kerti szerszámok is elegendőek.
• Kevesebb boltba vett trágyát, talajjavító anyagot és tőzeget kell felhasználnunk.
• A hobbikertész azzal, hogy maga végzi a komposztálást, a megfelelő hulladékok kiválasztásával kedvezően befolyásolhatja a komposzt minőségét.
• Sok kerti és konyhai hulladék komoly műszaki és anyagi ráfordítás nélkül, környezetbarát módon a saját kertünkben komposzttá alakítható.

Hogyan komposztáljunk?

Komposztálható anyagok:

A konyhából és a háztartásból:

 • A zöldségtisztítás hulladékai: – krumpli-és gyümölcshéj, káposzta és salátalevél, a tojáshéj, kávé és a teazacc, elhervadt virág, a szobanövények elhervadt levelei, a fahamu, faforgács, a növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt, toll, szőr, a természetes alapanyagok, gyapjú, pamut, lenvászon maradék stb.
 • A déligyümölcsöket  gyakran rothadásgátló anyagokkal kezelik, ezért célszerű ezeket jó alaposan megmosni

A kertből:

 • Kerti gyomok lehetőleg virágzás előtt, a lomb, tűlevél szalma az összeaprított ágak, gallyak, az elszáradt egynyári virágok, palánták, lehullott gyümölcsök stb.
 • A füvet: Nagyobb mennyiségben előbb szárítsuk meg, nehogy összetapadva rothadni kezdjen.
 • Az örökzöldek: Az örökzöldek egyes fajtáit csak szárítva lehet komposztálni.

Ne kerüljön a komposztba:

 • Fémet, üveget, műanyagot ne tegyünk a komposztálóba. Nem javasolt a húsfélék és a zsiradékok felhasználása. A csontok nagyon nehezen bomlanak, ráadásul a legyek is nagyon kedvelik őket, kellemetlen szagokat is áraszthatnak.
 • A húsevő állatoktól származó almot sem szabad komposztálni a fertőzőveszély miatt.
 • Az utak mentén a nagy autóforgalom miatt, szennyezett lehet a növényzet, ezért az itt lekaszált füvet vagy más növényi maradványt ne tegyünk a komposztba.
 • A beteg növényeket sem célszerű bele tenni a komposztba.

Komposztálás módja

Alulra laza szálas hulladékot tegyünk, erre kb. 20 cm vastag réteget. Szórjunk rá néhány lapát földet, majd újra rétegezzük rá a szerves anyagokat. A legkedvezőbb keverési arány: háztartási hulladék-60%, kerti hulladékok-40%. Az aprított, kevert szerves hulladékot így rétegezzük a komposztra, amíg el nem éri az 1 m-es magasságot. Ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy a komposztot lezárjuk és az új komposzt-halmot készítsünk. A lezáráshoz néhány cm vastag földet, száraz füvet vagy lombot használunk. Időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha komposzthalmunk fölött muslincák kezdenek el körözni, annak oka a komposztban lévő gyümölcs cukortartalma. Ilyenkor célszerű kőport vagy földet teríteni a halom tetejére. Lehetőleg félárnyékos, sík területen komposztáljunk.
A hulladék összetételétől függően 5-6 hónap után talajjavításra alkalmas anyagot nyerhetünk, 8-10 hónap után pedig közvetlenül talajként felhasználható, érett komposztot állíthatunk elő.

Ahhoz, hogy jó komposztunk legyen, az alábbi alapanyagokra van szükség:

 • Szerves anyagok –> szemét, háztartási szemét és kerti hulladék.
 • Mikroorganizmusok és állatok –> már a talajban vannak.
 • Víz –> a cél az 50 %-os nedvességtartalom elérése, ami a mikroorganizmusok fejlődéséhez szükséges.
 • Levegő –> a jó szellőzöttség a jó komposzt alapja.
 • Forgatás –> ez biztosítja az oxigén bekerülését a komposztba.

Komposztálás előnyei:

 • A hulladék rövid úton a saját komposzthallomra juttatható, és a kész komposztot sem kell messzire vinnünk.
 • Nincs szükség drága berendezésekre – legtöbbször a már meglévő kerti szerszámok is elegendőek.
 • Kevesebb boltba vett trágyát, talajjavító anyagot és tőzeget kell felhasználnunk.
 • A hobbikertész azzal, hogy maga végzi a komposztálást, a megfelelő hulladékok kiválasztásával kedvezően befolyásolhatja a komposzt minőségét.
 • Sok kerti és konyhai hulladék komoly műszaki és anyagi ráfordítás nélkül, környezetbarát módon a saját kertünkben komposzttá alakítható

Mikor és hová kerüljön a komposzt?

A komposzt a kertnek csaknem valamennyi ágyára és zöldfelületére kijuttatható. Ezért a szokásostól eltérően nem csak a zöldségágyakra juttathatunk belőle, hanem vékony rétegben az évelők, nyári virágok, gyümölcs- és díszfák és a cserjék tövébe, valamint a gyepre is. Ha az egyes területek igényét szem előtt tartva hordjuk szét a komposztot, akkor elkerülhető a kerti talaj tápanyagtartalmának komposzt-túladagolás miatt feldúsulása. A komposztot a trágyához hasonlóan csak a vegetációs időszakban, vagyis tavasztól nyárig adagoljuk.

Kedvezményezett:
Köriroda Bt.
Tel.: (1) 422 0554, Fax: (1) 422 0555
E-mail: koriroda@t-online.hu

Projektünk: Lakossági komposztálást népszerűsítő mintaprojekt a Pásztói kistérség déli településein – az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg.

Közreműködő szervezet:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési igazgatóság
1134 Budapest, Váci út 45, D épület

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük