Hatvani Kistérség

KEOP-6.2.0/A/2008-0028

A projekt – Helyi komposztálási kultúra kialakítása Apc, Boldog, Csány, Ecséd, Heréd, Hort, Lőrinci, Nagykökényes, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zagyvaszántó településeken
az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt célja komposztáló ládák beszerzése és Apc , Boldog, Csány, Ecséd, Heréd, Hort, Lőrinci, Nagykökényes, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zagyvaszántó települések lakosaihoz való kiszállítása, eljuttatása.
Célunk, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladékmennyisége, valamint a vidéki életformának megfelelően a természetbe kerüljön vissza ez a fajta hulladék komposzt formájában.

 A projekt keretében 900 db 1mx1mx0,8m-es komposztláda kiosztása valósult meg.

Kommunikációs kampányunk során a komposzt felhasználásának gyakorlati módjára különös hangsúlyt fektetünk.

Tevékenységünk az alábbi részcélok megvalósulását segítik:
Programunk során a vidéki környezettudatos életforma gyakorlati kérdéseire szeretnénk rávilágítani, szem előtt tartva a környezet és e települések lakosságának harmonikus viszonyát.
A komposztáló ládák felhasználói és ezen háztartások új életmódja csökkenti a környezetterhelésüket.
Programunk a térségen belüli közösségi élet felpezsdítését és erősítését is szolgálja a fenntarthatóság érdekében, valamint egy környezettudatosabb életforma kialakításának szerves része.
Kommunikációs kampányunk során szeretnénk kitérni a komposztálást kiegészítő szelektív hulladékgyűjtésre, és egyúttal a hulladék megelőzés gyakorlati részére.
Célunk az anyagtakarékosságra, energiatakarékosságra való felhívás.

Célcsoportunk a lakosság általában, de konkrétan a családok, gyerekek, fiatalok, háztartások vezetői, akik a komposztálót használják és előnyeit élvezik.
Másodlagos célcsoportunk a vállalatok, intézmények vezetői, pedagógusok, politikusok, akik mint lakosok közvetlen használói lesznek a komposztálónak, de emellett, mint a társadalom vezetői fontos szerepük van a tájékoztatásban és pozitív példamutatásban.

A komposztláda átvételekor a tulajdonos a helyi lakcímének igazolását követően, írásos nyilatkozatot tesz, hogy ezentúl a zöld hulladékot a kapott komposztládában gyűjti, a komposztládát rendeltetésszerűen használja minimum 3 évig, engedélyezi számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést és az általunk adott adatlapot folyamatosan vezeti, évi rendszerességgel visszaküldi nekünk. A megállapodás megszegése szankciót von maga után, mely a komposztláda visszavételét eredményezi. A visszavett ládák aztán új helyszínre kerülnek.
Az adatlap heti bontásban tartalmazza a komposztálóba kerülő hulladék jellegét és mennyiségét.

Projektünktől várt eredmény, hogy a települések kommunális hulladék mennyisége csökkenjen legalább az elvárt 2500 kg/év mennyiséggel.
A komposzt felhasználásával a kertek talajminősége természetes úton javuljon. A lakosok környezettudatos gondolkodása fejlődjön és ezáltal nyitottá váljanak az esetlegesen többletmunkát és odafigyelést igénylő környezetbarát életmódhoz.

Kedvezményezett:

Határok Nélkül Kft.

Iroda: 1143 Budapest, Zászlós u. 22.

Tel: 1/467 03 56

E-mail: info@ecocenter.hu

www.hataroknelkul.hu

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. D épület

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük