Gyöngyösi Kistérség

KEOP-6.2.0/A/09-2009-0012

A projekt – Helyi komposztálási kultúra kialakítása  Szücsi, Nagyréde, Atkár, Gyöngyöshalász, Vámosgyörk, Adács, Karácsond, Ludas, Nagyfüged településeken – az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt célja komposztálás népszerűsítése, komposztáló ládák beszerzése és a települések lakosaihoz való kiszállítása.

Célunk, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladékmennyisége, valamint a vidéki életformának megfelelően a természetbe kerüljön vissza ez a fajta hulladék komposzt formájában. Célunk továbbá az anyagtakarékosságra, energiatakarékosságra való felhívás.

 A projekt keretében  600 db 1mx1mx0,8m-es komposztláda kiosztása valósult meg.
Kommunikációs kampányunk során a komposzt felhasználásának gyakorlati módjára különös hangsúlyt fektetünk.

Tevékenységünk az alábbi részcélok megvalósulását segítik:
Programunk során a vidéki környezettudatos életforma gyakorlati kérdéseire szeretnénk rávilágítani, szem előtt tartva a környezet és e települések lakosságának harmonikus viszonyát.
A komposztáló ládák felhasználói és ezen háztartások új életmódja csökkenti a környezetterhelésüket.
Programunk a térségen belüli közösségi élet felpezsdítését és erősítését is szolgálja a fenntarthatóság érdekében, valamint egy környezettudatosabb életforma kialakításának szerves része.
Kommunikációs kampányunk során szeretnénk kitérni a komposztálást kiegészítő szelektív hulladékgyűjtésre, és egyúttal a hulladék megelőzés gyakorlati részére.
Célunk az anyagtakarékosságra, energiatakarékosságra való felhívás.
Célcsoportunk a lakosság általában, de konkrétan a családok, gyerekek, fiatalok, háztartások vezetői, akik a komposztálót használják és előnyeit élvezik.
Másodlagos célcsoportunk a vállalatok, intézmények vezetői, pedagógusok, politikusok, akik mint lakosok közvetlen használói lesznek a komposztálónak, de emellett, mint a társadalom vezetői fontos szerepük van a tájékoztatásban és pozitív példamutatásban.

A komposztláda átvételekor a tulajdonos a helyi lakcímének igazolását követően, írásos nyilatkozatot tesz, hogy ezentúl a zöld hulladékot a kapott komposztládában gyűjti, a komposztládát rendeltetésszerűen használja minimum 3 évig, engedélyezi számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést és az általunk adott adatlapot folyamatosan vezeti, évi rendszerességgel visszaküldi nekünk. A megállapodás megszegése szankciót von maga után, mely a komposztláda visszavételét eredményezi. A visszavett ládák aztán új helyszínre kerülnek.
Az adatlap heti bontásban tartalmazza a komposztálóba kerülő hulladék jellegét és mennyiségét.

Projektünktől várt eredmény, hogy a települések kommunális hulladék mennyisége csökkenjen legalább az elvárt 2500 kg/év mennyiséggel.
A komposzt felhasználásával a kertek talajminősége természetes úton javuljon. A lakosok környezettudatos gondolkodása fejlődjön és ezáltal nyitottá váljanak az esetlegesen többletmunkát és odafigyelést igénylő környezetbarát életmódhoz.

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. D épület

 

Kedvezményezett:

EuroHungaricum Közhasznú Alapítvány   

Iroda: 1012 Bp. Lovas u. 31/B

Tel.: (1) 422 0554, Fax: (1) 422 0555

E-mail: eurohungaricum@t-online.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük