Esztergomi Kistérség

KEOP-6.2.0/A/09-2010-0021

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.  

www.nfu.hu

A projekt célja:
Komposztáló ládák kiosztása Esztergom kistérségeiben. Bajót, Dömös, Lábatlan, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Pilismarót, Süttő, Tát, településeken.
Célunk, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladékmennyisége, valamint a vidéki életformának megfelelően a természetbe kerüljön vissza ez a fajta hulladék komposzt formájában.
Hosszútávú célunk: az anyagtakarékosságra, energiatakarékosságra való felhívás.

  • Programunk során a vidéki környezettudatos életforma gyakorlati kérdéseire szeretnénk rávilágítani, szem előtt tartva a környezet és e települések lakosságának harmonikus viszonyát.
  • A komposztáló ládák felhasználói és e háztartások új életmódja csökkenti a környezetterhelésüket.
  • Programunk a térségen belüli közösségi élet felpezsdítését és erősítését is szolgálja a fenntarthatóság érdekében, valamint egy környezettudatosabb életforma kialakításának szerves része.
  • Kommunikációs kampányunk során szeretnénk kitérni a komposztálást kiegészítő szelektív hulladékgyűjtésre, és egyúttal a hulladék megelőzés gyakorlati részére. Célcsoportunk a lakosság általában, de konkrétan a családok, gyerekek, fiatalok, háztartások vezetői, akik a komposztálót használják, és előnyeit élvezik.
    Másodlagos célcsoportunk a vállalatok, intézmények vezetői, pedagógusok, politikusok, akik mint lakosok közvetlen használói lesznek a komposztálónak, de emellett, mint a társadalom vezetői fontos szerepük és felelősségük van a tájékoztatásban és pozitív példamutatásban.

 Gyakorlati megvalósítás:

  • A komposztláda átvételekor a tulajdonos a helyi lakcímének igazolását követően, írásos nyilatkozatot tesz, hogy ezentúl a zöld hulladékot a kapott komposztládában gyűjti, a komposztládát rendeltetésszerűen használja minimum 3 évig, engedélyezi számunkra a szúrópróba szerű ellenőrzést és az általunk adott adatlapot folyamatosan vezeti, évi rendszerességgel visszaküldi nekünk. A megállapodás megszegése szankciót von maga után, mely a komposztláda visszavételét eredményezi. A visszavett ládák aztán új helyszínre kerülnek.
  • A komposztládák nem rendeltetésszerű használata.  
  • A keletkező komposztot nem mindenki tudja felhasználni. (pl. mert nagyon idős, mozgássérült, nincs nagy területe, stb.)

 

Közreműködő szervezet:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési igazgatóság

1134 Budapest, Váci út 45, D épület

 

 

Kedvezményezett:

Határok Nélkül Kft.

Iroda: 1012 Budapest, Lovas u. 31/B

Tel: 1/467 03 56

E-mail: info@ecocenter.hu

www.hataroknelkul.hu

Nyitórendezvény: 2009 október 09.-én Lábatlan 

A komposztáló ládák mellé tájékoztató anyagot mellékelünk, mely a helyes komposztáláshoz szükséges gyakorlati tanácsokat tartalmazna, illetve ötleteket a komposzt felhasználásáról. A ládák telepítését, személyre szabott oktatás egészíti ki.

Megoldás: Együttműködés a szomszédokkal, akik felhasználják, ill. megszervezésre kerülne a helyi gazdák bevonásával a felesleges komposzt elszállítása, mely számukra költségmegtakarítást is eredményezne.

Megoldás: Tájékoztató füzetek terjesztése, személyre szabott tanácsadás, szúrópróba szerű ellenőrzés. Szankció: ládák visszavétele.

 

Megoldás: Helyi postahivatalokon, önkormányzatoknál gyűjtő láda kihelyezése, ide személyesen is bedobhatják a kitöltött adatlapot.

  • Adatlap visszaküldésének elmaradása.  

A projekt során a következő nehézségekkel és megoldási lehetőségekkel számolunk:

Projektünktől várt eredmény, hogy a települések kommunális hulladék mennyisége csökkenjen legalább az elvárt 2500 kg/év mennyiséggel.
A komposzt felhasználásával a kertek talajminősége természetes úton javuljon. A lakosok környezettudatos gondolkodása fejlődjön, és ezáltal nyitottá váljanak az esetlegesen többletmunkát és odafigyelést igénylő környezetbarát életmódhoz.

Tevékenységünk az alábbi részcélok megvalósulását segítik:

A projekt keretében 600 db komposztláda kiosztását tervezzük. Megcélozzuk a másodnyersanyagok ismertségének és elfogadottságának növelését azáltal, hogy fa vagy hulladék fából készült komposztáló ládákat osztunk szét.

Projekt címe: Helyi komposztálási kultúra kialakítása Bajót, Dömös, Lábatlan, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Pilismarót, Süttő, Tát településeken

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük